Pere või äri?

Perega koos elamine on tõsine töö – see nõuab armastust, mõistmist, andestamist, toetamist, hoolitsemist. Ja lisaks kõigele pole ka mingit garantiid.

Firma rajamine on samuti raske töö – see nõuab tundide kaupa planeerimist, muretsemist, töötamist, ümber hindamist, keskendumist. Ja ka siin puuduvad igasugused garantiid.

Kui sa pead tegelema kahega korraga, siis kipub olema nii, et ühega sa ebaõnnestud. Tihtilugu on see perekond.

Allpool on toodud 12 viisi, kuidas ühendada pere äriga.

1. Kavanda oma ettevõtlus arvestades oma perekonda.
Oma firma üles ehitamine on raske ülesanne, mis võib imeda sinust viimasegi energia ja võtta kogu su aja, kui sa lased sel seda teha. Ja siis kaob perekond su tähelepanust nii, et sa seda ei märkagi. Võimalik on siiski, et sa lood oma firma, kuna tahad kindlustada oma perekonna tulevikku. Seega hoia pere alati esikohal ja sa saavutad oma eesmärgi. Kui unustad oma pere, siis ehitad üles küll soovitud äri, kuid sellise, mida su pere vihkab.

2. Selgita, mida sa teed.
Meil kõigil on olnud neid vestluseid oma abikaasaga. Neid, kus sa üritad selgitada oma suurt plaani ja seda, kuidas sa tahad seda saavutada. Ja nemad vaatavad sind igavledes ja noogutavad su jutule kaasa. Vahet pole kui igavlevad nad näivad, nad soovivad teada, mida sa teed. Seepärast ära lõpeta oma plaanidest rääkimist. Et firmat üles ehitada, on vaja toetust. Sinu pere suudab sind paremini toetada siis, kui teab su tegemisi.

3. Selgita, miks sa teed seda.
Su pere ei pea teadma mitte ainult seda, mida sa teed, vaid ka seda, miks sa seda teed. Tuleb olukordi, mis on rasked ja nad ei pruugi aru saada, mille nimel pingutatakse. Kui sa neile jätkuvalt selgitad, miks sa oled valinud selle tee, siis sa julgustad neid ja saad ka ise jätkamiseks enesekindlust juurde.

4. Lase neil olla osa tegevusest (kui nad seda soovivad).
Väga raske on lasta teistel liituda äri rajamisse. Kui su kaasal on idee, siis ära saada teda pikalt vaid sellepärast, et sina ise tead kõige paremini. Kui su lapsed tahavad sind aidata, siis leia nendele tegemist. See mitte ainult ei aita sind, vaid aitab ka neil saada kindlust, et pere on alati esimene. See võib olla väike asi, kuid tihtilugu on need just väikesed asjad, mis olukordi muudavad.

5. Määratle reaalsed eesmärgid ja tähista kui oled need saavutanud kaasates kogu perekonna.
See on osa planeerimisest. Sa pead lihtsalt määratlema eesmärgid, mida tead, et suudad täita. Mis on esimene asi, kui teame, et oled eesmärgi saavutanud? Tähistamine! Otse loomulikult pead ennast õnnitlema edu puhul. Aga sa pead kaasama pidutsemisesse ka oma pere. Sina võid küll olla see, kes tegi kogu töö, kuid nemad on sind toetanud ja muretsenud su pärast.

6. Kuula nende muresid ja rahusta neid.
Sa tead, millised on sinu mured. Aga kas sa tead, millised on nende mured? Räägi nendega. Küsi nendelt. Palu neil olla ausad. Tihti ei taha nad sulle öelda, et muretsevad. Nad teavad, et peavad sind toetama ja nad ei taha, et sa ka nende pärast peaksid muretsema. Pole ka hullu, kui sa ei saa vastuseid. Ka nendega rääkimine näitab, et hoolid nendest ja see viib teid üksteisele lähemale.

7. Pea meeles, et nad ei ole sina.
Sul on kerge teha 18-tunniseid tööpäevi, sest su äri on ju sinu laps. Pea meeles, et sinu pere ei jaga sinuga samasugust lõputut entusiasmi. Nemad vajavad puhkust.

8. Otsusta, milline on su tööaeg (ja püsi oma otsuse juures).
Tundub lihtsana? Aga kas sa tõesti lõpetad oma töö kell 4, kui oled sellise otsuse teinud?

9. Sea oma eesmärgid oma pere eesmärkide järgi.
Isegi kui ka alguses olid kõikide eesmärgid sarnased, siis a(s)jad muutuvad:
– lapsed saavad suureks ja neil on oma soovid;
– uue ettevõtluse arendamisega seotud ebastabiilsus on liiga suur;
– alahinnatakse töökoormust ja –aega;
– pere on kasvanud ja vanad eesmärgid ei kehti enam.
Tee perekonna koosolek ja aruta nendega olukorda.

10. Tuleta neile meelde, et su töö on väga tähtis, kuid mitte nii tähtis, kui nemad.
See on eriti oluline siis, kui töötad kodus ja sul on väiksed lapsed. Nad peaksid teadma, et tööajal sind segada ei tohi. Ja ka seda, et hädaolukorras tõttad sa neile alati appi.

11. Õpeta oma lastele, mida sa teed.
Äri arendamine on pidev õppeprotsess praktiliselt kõikides elu valdkondades. Kui õpid neid õppetunde, siis anna need edasi ka oma lastele. See aitab tekitada teie vahel tugevama sideme.

12. Ära varja oma muresid ja tagasilööke pere eest.
Võimatu on arendada ettevõtet (paljude) tagasilöökideta. Kallid töövahendid purunevad, usaldusväärsed töötajad petavad, müük muutub olematuks ja see kõik toimub kõige ebasobivamal ajal. Vaatamata oma uhkusele või hirmule pead informeerima oma peret firmaga seotud tõusudest ja mõõnadest. Ja laskma neil sind toetada (vt. punkt 2).

Allikas

1 kommentaar

Filed under Eesmärgid, Ettevõtluse arendamine, Nõuanded, Psühholoogiline abi, Töö- ja pereelu

1 responses to “Pere või äri?

  1. Pingback: 10 viisi töö- ja pereelu ühitamiseks | Tugi.ee blogi

Lisa kommentaar